5.9.2016

Kiveen on kirjoitettu maailmankuvamme perusteet

Teksti:
Satu Hietala, Tutkimusavustaja

Näin hienosti on todennut Helsingin yliopiston Geologian ja maantieteen laitoksen emeritusprofessori ja maankuuluna kivitohtorina tunnettu Martti Lehtinen. Kiveä pitääkin siis osata ”lukea”. Tarina saattaa alkaa pienestä hiekanjyvästä, joka maapallon myllerryksissä päätyy vuoriston korkeimmalle huipulle. Tai päinvastoin. Voi myös sanoa, että kivestä löytyvät toimivan yhteiskuntamme ainesosat. Kiveen on sen geologisen matkansa aikana voinut pesiytyä arvomineraaleja, joista yhteiskunta saa tarvitsemiaan raaka-aineita.

Geologinen kiertokulku. Harri Kutvosen (GTK) Tapani Tervon (GTK) alkuperäisestä kuvasta muokkaama versio.
Geologinen kiertokulku. Harri Kutvosen (GTK) Tapani Tervon (GTK) alkuperäisestä kuvasta muokkaama versio.

Geologian tutkimuskeskuksen kansannäytetoimistossa Kuopiossa vastaanotetaan vuosittain tuhansia kansalaisten lähettämiä kivinäytteitä eri puolilta Suomea. Toimintaan kuuluvat malminäytteet, teollisuusmineraalit, luonnonkivet sekä jalo- ja korukivilöydökset, uusimpina mukaan ovat tulleet teknologiametallit. ”Kivenlukutaito” eli kivien tutkiminen on GTK:n kansannäytetoimiston päätehtävä, kuten myös  geologisen tiedon levittäminen ja yleistajuistaminen.  Siksi toimintaan kuuluu myös kiviharrastajien sähköpostilla lähettämiin lukuisiin kysymyksiin ja valokuviin vastaaminen sekä monipuolinen koulutus-, neuvonta- ja opastustoiminta. Geologisen tietoisuuden lisääminen auttaa ymmärtämään mm. sen, mihin jokapäiväisessä elämässämme tarvitsemme mineraalisia raaka-aineita ja mistä niitä saadaan.

Kansalaisen lähettämä kivinäyte eli kansannäyte työllistää monta tutkijaa niin kansannäytetoimistossa, laboratorioissa kuin maastossakin. Parhaissa tapauksissa se myös edesauttaa kaivos- tai kiviteollisuuden syntymiseen paikkakunnalle ja tuo näin hyötyä alueelle ja koko yhteiskunnalle. Maassamme on useita esimerkkejä tästä. Kansannäyte on ollut lähtölaukaus 27 metallimalmikaivoksen syntymiseen ja kiviharrastajien työ lähes kaikkien maamme korukiviesiintymien löytymiseen.

Kivien ja mineraalien etsintä on mainio harrastus, joka soveltuu kaikille luonnossa liikkujille retkeilyn ja monen muun harrastuksen yhteyteen. Kasvi- ja eläinkunnan katselemisen ohella voi tutustua myös kivikuntaan. Se on oiva teema vaikka koululaisten luontoretkillä.

Tiedot kaikista tärkeimmistä harrastajien malmilöydöksistä on talletettu Geologian tutkimuskeskuksen arkistoon. Niistä on karttunut tärkeä tietolähde eri alueiden malmi- ja teollisuusmineraalien esiintymismahdollisuuksista. Ne ovat saatavilla GTK:n julkisessa päätearkistossa ja kaikkien kiinnostuneiden käytettävissä. GTK:n Hakku-palvelu, www.hakku.fi, on tärkeä lähde kaikentasoisesta geologisesta tiedosta maastamme. Kiviharrastuksesta ja kansannäytetoiminnasta löytyy tietoa osoitteesta http://www.gtk.fi/geologia/kiviharrastus. Sieltä löytyvät mm. näytteiden lähetysohjeet ja osoitteet, Retkeilijän kiviopas ja Kiviharrastajan uutislehdet.

 

 

 

Satu Hietala

Teksti: Satu Hietala

Kirjoittaja työskentelee GTK:n kansannäytetoimistossa ja on koulutukseltaan diplomigemmologi sekä suorittaa parhaillaan maisterivaiheen geologian opintoja tavoitteenaan valmistua geologiksi tänä vuonna. Päätehtävä työssä on kansalaisten lähettämien malmi-, teollisuusmineraali-, ja luonnonkivinäytteiden tutkiminen. Työhön kuuluu myös erikoismineraalien ja arvokivien tunnistaminen (jalo- ja korukivet, harrastajien harvinaiset mineraalilöydöt, sekä meteoriitit.