23.9.2016

GTK:n uudessa virtuaalinäyttelyssä Spinellissä yhdistyvät kivien ja mineraalien visuaalisuus ja tieto

Teksti:
Kari A. Kinnunen, Erikoistutkija
Jari Väätäinen, Suunnittelija

Spinelliksi ristitty virtuaalinen kivinäyttely avattiin Espoo-, Geologian- ja Suomen luonnon päivänä 27.08.  GTK:n sivustolle osioon Geologia tutuksi. Siinä on nyt kuvia ja tietoja noin sadasta näytteestä. Osa kivikuvista on Jari Väätäisen kuvaamia 360 asteen pyörityskuvia. Kuvissa keskitytään kotimaisiin näytteisiin. Digitaalisen näyttelyn laajentamiselle ei ole rajoituksia, sillä vitriinien määrä ja kalliiden tilaneliöiden rajoittama fyysinen koko eivät tule vastaan kuten tavanomaisissa näyttelytiloissa.

Näyttelyn kohderyhmänä ovat kaikki geologiasta kiinnostuneet kuten kiviharrastajat, koululaiset ja opiskelijat. Opettaja voi kesken oppitunnin näyttää, millaisia meteoriitteja Suomesta on löydetty tai millaisia malmeja Suomen eri kaivoksissa louhitaan.

Visuaalisuuden lisäksi kiviin sisältyvää tietoa tuodaan esiin kuvateksteissä. Tekstejä on kirjoittanut Kari A. Kinnunen. Näytteisiin liittyviin tutkimuksiin on linkit.

 100 digikuvaa pyörittämässä näytettä

 Pyöriteltävät kuvasarjat vaativat Jari Väätäiseltä lähes 100 yksittäiskuvaa kustakin näytteestä. Koska tällaisen kuvasarjan ottaminen käsin pyörittämällä on hyvin hidasta, kuvausta varten on hankittu tietokoneohjattu kuvauspöytä. Kuvauksen jälkeen kaikki kuvatiedostot käsitellään yksitellen kuvankäsittelyohjelmalla, jolla on poistettava kuvausalustalle näytteestä pudonneet murut ja näytteen pinnan pölyhiukkaset.

Kuvatiedostot on käsitelty Webrotate 360 -ohjelmalla, joka muodostaa kuvatuista yksittäisistä ruuduista Java script-kielellä toimivan pyörityskäyttöliittymän. Lopuksi aineisto on siirretty Jari Väätäisen tätä tarkoitusta varten räätälöimään WordPress-julkaisuympäristöön, jossa virtuaalinäyttelyn verkkopalvelua ylläpidetään ja kehitetään.

Tavoitteena elävämmät kivikuvat

Työ lähti liikkeelle Kari A. Kinnusen keski-eurooppalaisen kiviharrastajan kotisivuilla näkemistä mineraalikuvista, jotka olivat 3D kuvia muistuttavia pyöriteltäviä kuvasarjoja. Jari Väätäinen etsi työhön soveltuvan ohjelmiston. Vanhaa mikroskooppipöytää käyttäen päästiin kuvausta alustavasti kokeilemaan. Esimiesten näytettyä hankkeelle vihreää valoa alkoi satojen kansainvälisten museoiden ja kokoelmien sivustojen läpikäynti sen selvittämiseksi, miten tekniikkaa oli muualla hyödynnetty. Osoittautui, että olimme kansainvälisestikin aivan ensimmäisten joukossa.

Menetelmä sopii parhaiten näytteille, jotka ovat visuaalisesti kiinnostavia katsottuna eri kulmista ja myös taustapuolelta. Tällaisia ovat esimerkiksi kultahiput, kidesikeröt ja katselusuunnan mukaan väriä vaihtavat mineraalit.

Tutustu Spinelliin ja sukella kivien ja mineraalien ihmeellisen ja värikkääseen maailmaan osoitteessa http://spinelli.gtk.fi/!

 

Kari A. Kinnunen

Teksti: Kari A. Kinnunen

Kari A. Kinnunen työskentelee GTK:n Mineraalitekniikka ja materiaalit - yksikössä erikoistutkijana keskittyen arvomateriaalien tutkimukseen. Koulutukseltaan geologi ja mineralogi, FT. Kirjoittanut noin 200 yleistajuista kirjoitusta paljolti korukivistä ja toiminut Mineralia-lehden päätoimittajana sen perustamisesta saakka. Viimeisimpänä laajana työnä Suomen korukivet kirjan toimittaminen, kirjoittaminen ja kuvaaminen alan kotimaisten tutkijoiden kanssa.

Jari Väätäinen

Teksti: Jari Väätäinen

Jari Väätäinen työskentelee GTK:n digitaaliset tuotteet ja palvelut -yksikössä suunnittelijana. Palkattiin alun perin GTK:lle valokuvaajaksi geologian opintojen ollessa vielä kesken. Valmistui työn ohessa opiskellen 2007 mediatekniikan insinööriksi ja tämän vuoden keväänä viestintätekniikan diplomi-insinööriksi erityisaloina semanttiset verkkopalvelut ja käytettävyys. Nykyiset tehtävät liittyvät ennen kaikkea verkkopalvelujen kehittämiseen, mutta valokuvauskin on edelleen mukana toimenkuvassa.