4.10.2017

Geoblogi: Uusia haasteita ja mahdollisuuksia – tomografialaboratorion ensiaskeleet GTK:lla

Teksti:
Jukka Kuva, tutkija

Olin jo pidemmän aikaa toivonut pääseväni siirtymään akateemiselta sektorilta soveltavamman tieteen tekemisen pariin. Halusin päästä hyödyntämään tietojani niiden kartuttamisen lomassa. GTK:lle perustettava tomografialaboratorio oli täydellinen vastaus tähän tarpeeseen. Tomografia oli jäänyt viime aikoina taka-alalle tutkimuksessani, mutta se oli aina ollut kiinnostuksen kohteissani korkealla. Ja kukapa tutkija ei haluaisi olla ensimmäisenä käyttämässä uutta laitetta.

Aloitukseni GTK:lla oli kesällä vähintäänkin vauhdikas. Ensimmäinen työpäiväni oli maanantai 5.6. Otaniemessä. Aikaisin tiistaiaamuna lähdimme GTK:n Hugh O’Brienin kanssa Saksaan, Hampurin kautta Wunstorfiin, jossa oli edessä uuden laitteen esihyväksyntätestaus GE phoenixin tehtaalla.

Heti GTK-uran alussa kalliita laitekauppoja viimeistelemässä. Hyväksynnän jälkeen kättelykumppanina laitteen toimittaneen EP-TeQ:n toimitusjohtaja Knud Vester.

Laite osoittautui erinomaiseksi ja pääsin heti tapaamaan paljon mukavia ihmisiä. Koska pidän myös työn merkeissä ulkomailla matkaamisesta, alkutunnelmat olivat erittäin positiiviset.

Eikä se positiivisuus ole vielä kesän ja alkusyksyn aikana mihinkään hävinnyt. Laite saapui 14.6. ja nopean asennuksen jälkeen on käyty koulutukset niin tutkimuslaitteelle kuin ohjelmistoillekin ja olen testannut laitteen kykyjä mitä erinäisimmillä testinäytteillä oppien samalla myös itse koko ajan lisää laitteen käytöstä. Samalla GTK on alkanut työpaikkana tuntua kodilta ja olen löytänyt paikkani työyhteisössä.

Tässä vaiheessa vastuu laitteesta siirtyi GTK:lle.

Nyt kun valmistelut on tehty, on aika ryhtyä töihin. Tässä niitä haasteita (minulle) ja mahdollisuuksia (GTK:lle). Kiinnostusta laitteen käyttöön on ollut sekä talon sisä- että ulkopuolella, mutta vielä ei olla päästy pyörittämään oikeita projekteja. Oma tehtäväni on tietysti levittää tietoa laitteesta ja sen tuomista mahdollisuuksista mahdollisimman laajalle ja tehdä testinäytteistä niin vakuuttavia tuloksia, että oikeat näytteet seuraavat perässä.

Röntgentomografia on osa jokaista modernia geologian tutkimuslaitosta ja se tarjoaa GTK:lle paljon uusia mahdollisuuksia. Menetelmä on GTK:lle uusi ja sillä voidaan saada näytteistä sellaista tietoa, jota ei aiemmin ole ollut mahdollista saada. Eri komponenttien tilavuusosuuksia, rakeiden suuntautumista ja kokojakaumaa, kaikkea mitä vain 3D-rakennekuvasta keksii hyödyntää.

Tomografialaite uudessa kodissaan.

Tomografia ei kuitenkaan ole pelkästään uusia innovaatioita, vaan sillä voidaan myös nopeuttaa talossa jo tehtyä tutkimusta. Kun päästään näytteen sisälle tuhoamatta sitä, saadaan muoviputkeen otetun moreeninäytteen suuntautuneisuus tai järven pohjasta otetun sedimenttinäytteen kerrostumat tutkittua poistamatta näytettä sen alkuperäisestä pidikkeestä, jolloin säästetään monta manuaalista työvaihetta.

Tällä hetkellä kaikki merkit viittaavat siihen, että haasteista selvitään ja mahdollisuuksia aletaan aktiivisesti hyödyntää. Lähitulevaisuus näyttää valoisalta, vaikka luonto kulkee tällä hetkellä päinvastaiseen suuntaan. Ottakaa rohkeasti yhteyttä, jos tomografia alkoi kiinnostaa!

Jukka Kuva

Teksti: Jukka Kuva

Jukka Kuva on aloittanut tänä kesänä tutkijana GTK:n Mineraalitekniikka ja materiaalit -yksikössä Espoossa, ja vastaa uuden röntgentomografialaitteen käytöstä. Aiemmin hän on tutkinut ydinjätteen loppusijoituksen geologisia esteitä Jyväskylän ja Helsingin yliopistoissa.